vrijdag 26 april 2013

Luchtige pavlova met room en frambozen

Hmmm heerlijk, het wordt weer een beetje lekkerder weer en dat moet natuurlijk gevierd worden ! En dat doe je het best met deze pavlova. Een pavlova is een taart gemaakt van opgeklopte eiwitten met suiker. Als je hem bakt is hij van buiten krokant en zoet, als een schuimpje, en aan de binnenkant zacht en fris. Wat deze taart nog aantrekkelijker maakt is dat hij heel simpel is om te maken. Nou als je nu nog geen honger hebt, moet je maar de volgende teksten lezen en plaatjes bekijken dan komt het vanzelf wel !

Benodigdheden:

  • 6 eiwitten
  • Zout
  • 400 gr. fijne tafelsuiker (375 gr. voor de taart en 25 gr. voor de room)
  • 1/2 el citroensap
  • 125 ml slagroom
  • 200 gr. frambozen
  • Mixer
  • Bakpapier
  • Bakplaat

1. Verwarm je oven voor op 180˚C en bekleed de bakplaat met bakpapier. Scheid de eieren en en bewaar het eiwit, doe deze in de kom van de mixer en klop deze stijf. Terwijl je deze opklopt voeg je beetje bij beetje de 375 gr. suiker toe totdat de suiker op is en het mengsel gaat glanzen en stevige pieken vormt.

2. Schep het mengsel met een lepel op het bakpapier op een grote rommelige hoop (dit geeft een super leuk effect aan de taart) die ongeveer een doorsnede heeft van 20-25 cm. Zorg er wel voor dat de bovenkant vlak is want anders blijven de frambozen niet liggen. 


3. Schuif nu de bakplaat in het midden van de oven en verlaag de temperatuur tot 150˚C. De taart moet maar liefst 1 uur en 45 minuten in de oven droog en gaar worden. Haal hem hierna uit de oven en en laat hem rustig afkoelen. 


4. Haal HEEL VOORZICHTIG van het bakpapier (anders dan barst, scheurt of breekt hij) en leg hem op een leuke schaal of iets anders, wat jij leuk vindt. Klop de slagroom nu met de overgebleven 25 gr. suiker stijf en strijk de slagroom slordig op de taart. Hier leg je dan ook weer de frambozen bovenop 
en voila ! De taart is af, genieten maar ! Ik heb nog wat blaadjes munt op de taart gelegd maar dat is optioneel.


Door: Romy Moerkerken

donderdag 25 april 2013

Nieuws

Wat is er nou interessanter dan koek op het nieuws? Precies, helemaal niks.  Er is heel wat nieuws over koek geweest en de meest recente heb ik op een rijtje gezet:


Geen oranje Argentijnse koekjes op 30 april
18 apr 2013 22:49 | laatste update: 19 apr 2013 15:03
Oranje Argentijnse koekjes
Oranje Argentijnse koekjes niet op 30 april te koop 
Foto: RTVNH/Geja Sikma
AMSTERDAM Het is zuur voor de eigenaar van de Argentijnse koffiewinkel naast de Nieuwe Kerk. Juist hij mag zijn zaak niet openen op 30 april uit veiligheidsoverwegingen. En hij had nog wel Argentijnse koekjes oranje gekleurd, die de aanstaande koningin Maxima zo lekker vind.
De winkels die tegen de Nieuwe Kerk staan, moeten de dag vóór de troonwissel en 30 april zelf sluiten. Ook de voor de woningen gelden strenge veiligheidsmaatregelen.
Ter compensatie krijgen de bewoners een paar honderd euro vergoeding, maar de ondernemers weten nog steeds niet hoeveel ze ontvangen voor gederfde inkomsten. En de omzet had juist om de dag dat honderd duizenden mensen in het centrum van Amsterdam zijn, zo hoog kunnen zijn.
Voor de Argentijnse koffiewinkel Melly's Cookie Bar was het helemaal een uitgelezen dag om zich te profileren. Prinses Maxima heeft al eens van zijn Alfagores gesnoept, een traditionele lekkernij. "In Argentinië gaan er wel 6 miljoen per dag over de toonbank. Het is net zo populair als patat en poffertjes hier", vertelt Guillerma Mellicovsky.
Speciaal voor de Koninginnedag kleurt hij de Alfagores oranje en doet hij op die dag altijd goede zaken. Liters koffie en lekkernijen gaan er gretig in bij de oranjemassa. Maar dit jaar, juist nu zijn landgenoot Koningin wordt, staat hij met lege handen. "Net als mijn buren hier aan de Nieuwezijds Voorburgwal, die winkels hebben naast de Nieuwe Kerk, moet ik dicht . Maar ik heb nog niets gehoord over hoe hoog de vergoeding daarvoor is. Ik wil wel serieus genomen worden." Mellicovsky hoopt dat hij snel duidelijkheid krijgt.

Gouden koekje gevonden op beeld in Hannover

HANNOVER - Op het Saksenros voor de universiteit van Hannover is dinsdag een gouden koekje gevonden. 

AFP
De Duitse politie concludeerde na onderzoek dat het gaat om het exemplaar dat half januari was gestolen van het hoofdgebouw van Bahlsen, de bekendste koekjesfabriek van Duitsland.
Een afperser die zijn brieven tekent met Koekiemonster, had de teruggave maandag aangekondigd, in ruil voor 52.000 pakjes koekjes 'losgeld'.
"Omdat Werni (Werner Bahlsen, red.) net zoveel van het koekje houdt als ik en hij voortdurend huilt en het koekje zo verschrikkelijk mist, geef ik hem terug", zo is te lezen op een briefje. 
Tal van nieuwsgierigen keken dinsdag toe hoe agenten en brandweerlieden met een ladder het gouden koekje van het grote bronzen paard haalden. Zij droegen handschoenen en mondkapjes om geen sporen te vernietigen.

Afpersing

De politie heeft een onderzoek lopen wegens afpersing. De vindplaats voor het paleis Welfenslot, de zetel van de universiteit van de hoofdstad van Nedersaksen, wijst op een mogelijke studentengrap.
Bahlsen wil voorlopig geen commentaar geven op de vondst en over het betalen van 'losgeld'. Bij de firma was men in januari erg verbolgen over het verdwijnen van het 100 jaar oude symbool van het bedrijf.

Help Blijdorp, eet een pinguïn

Het noodlijdende Diergaarde Blijdorp krijgt hulp uit onverwachte hoek. 'Spartabakker' Louis van der Krogt uit Schiedam schiet de dierentuin te hulp met speciale pinguïnkoekjes. ''Sparta moet ook wat doen voor Blijdorp. Daar is het vijf voor twaalf'', zei Van der Krogt.
Aan het eind van het voetbalseizoen doneert de Spartabakker de helft van de koekjesopbrengst aan Diergaarde Blijdorp. De krokante pinguïns moeten flink wat geld in het laadje brengen: Van der Krogt hoopt dat hij eind mei 1,2 miljoen euro bij de dierentuin kan afgeven. Of dat lukt blijft nog even spannend. Om zijn doel te halen, moet hij 2,4 miljoen koekjes verkopen.
Kettingreactie
De pinguïnkoekjes gaan niet alleen in Schiedam over de toonbank. Ook restaurant In Den Rustwat in Rotterdam heeft zich vrijdag bij de actie aangesloten. ''Het zou toch verschrikkelijk zijn als Blijdorp ten onder gaat'', zei eigenaar Marcel van Zomeren.
Van Zomeren heeft al een bestelling geplaatst bij de Spartabakker. Hij hoopt dat andere horeca-eigenaars zijn voorbeeld volgen. ''Ik hoop een kettingreactie teweeg te brengen. Want wie is er nou niet opgegroeid met Blijdorp?''

woensdag 24 april 2013

Grootmoeders appeltaart

Iedereen kent het wel. Grootmoeders appeltaart. Het eerste wat je rook als je bij oma naar binnen kwam was de overheerlijke geur van een pas gebakken appeltaart. Dit moment kun je herbeleven! Ik ga jullie het recept geven om zelf die heerlijke taart nog een keer helemaal zelf te maken!

Benodigdheden:
- 300 gr bloem
- 175 gr suiker
- 6 elstar appels
- 2 eieren
- 200 gr boter
- snufje zout
- 2 theelepeltjes kaneel
- 2 eetlepels paneermeel

Bereiding:
- meng de suiker met de boter, bloem & 1 ei. Kneed dit tot een mooie deeglaag
- bekleed de bakvorm met het deeg
- strooi het paneermeel over het deeg in de bakvorm
- snijd de appels in kleine stukjes
- meng de in stukjesgesneden appels met suiker en kaneel voor de smaak
- verspreid dit mengsel in de bakvorm op het deeg
- snijd het overgebleven deeg in gelijke repen
- leg de repen kruiselings over de taart
- nu kan de taart een uurtje de oven in op 180 graden
- laat de taart heel even afkoelen & smullen maar!


Eetsmakelijk!

Door: Moana Mellaard

dinsdag 23 april 2013

Marsepein taart

Laatst hebben wij lekkere lente cupcakes gebakken met marsepein. Dit is heel fijn om mee te werken en geeft een mooi resultaat en dus hebben wij een mooie marsepein taart gemaakt. Wij zullen stap voor stap laten zien hoe dit moet maar uiteindelijk is dit wel jouw keuze hoe je de taart er uit wilt laten zien. Je kunt dus helemaal zelf kiezen of je taart bijv. vierkant of rond moet zijn of met roze of groene marsepein bekleed moet worden. Dus doe wat je zelf leuk vind !

benodigdheden (algemeen):
  • Een mixer
  • Een bakblik (afhankelijk van de grote van je taart, zie hieronder)
  • Boter of bakblikspray (voor het invetten van het bakblik)
  • 1 pak mix voor biscuitdeeg (te koop bij een bakwinkel, soms ook bij supermarkten)
  • 3/5 eieren (afhankelijk van de grote van je taart, zie hieronder)
  • 1 potje Jam
  • Een 250 ml slagroom
  • Een zakje klopfix (dit is een klein zakje, gewoon te koop in de supermarkt bij de bakartikelen)
  • Een taartensnijder of broodmes
  • Spatel of lepel
  • Marsepein
  • Eetbare kleurstoffen
  • Deegroller
benodigdheden (voor een bakblik van 20 cm doorsnede):
  • 210 gr. van het biscuitdeeg mix
  • 3 (medium !) eieren
  • 21 ml water
  • 30-35 min. baktijd
  • 350 gr. marsepein
benodigdheden (25 ∅):
  • 330 gr. van het biscuitdeeg mix
  • 5 (medium !) eieren
  • 33 ml water
  • 35-40 min. baktijd
  • 400 gr. marsepein
optioneel:
  • Suikerbakkerspoeder
  • Siliconen handschoentjes (om weg te gooien, zijn te koop bij Hema)
  • Een patroonmat

1. Doe de mix, de eieren en het water in de mixer en klop het beslag op de hoogste snelheid 7-8 min. op en mix het daarna nog 2-3 min. op lage snelheid na. Vet het bakblik in en vul het met het beslag. Deze kan nu de oven in. Hij moet gebakken worden op 175˚C (voor een heteluchtoven geldt 160˚C), hoelang is afhankelijk van de grote van je taart (zie hierboven). Open Tijdens het bakken de oven NIET ! Hierdoor zal de taart inzakken en we willen natuurlijk geen platte taart !


2. Zodra de taart klaar is haal je hem uit de oven en haal je hem gelijk uit het bakblik en zet hem (op zijn kop !) op een platte ondergrond. Zo heeft de taart de onderkant als bovenkant, dit is makkelijker omdat deze helemaal recht is. 
Nu hebben we de taartensnijder nodig, hiermee kun je de taart makkelijk in verschillende lagen snijden. Heb je deze niet, kun je ook gewoon een broodmes gebruiken. Let hierbij wel heel goed op, of je recht en niet in je vingers snijdt ! Klop ondertussen de slagroom en het zakje klopfix stijf. 


3. Leg de plakken taart naast elkaar en smeer met een spatel of lepen tussen iedere laag een dun laagje jam, behalve natuurlijk op de bovenkant. Smeer daarop een laagje slagroom en plaats alle lagen weer op elkaar. Nu de taart als het ware 'weer in elkaar zit', besmeer de gehele buitenkant met slagroom. Doe dit heel nauwkeurig want anders zullen er hobbels te zien zijn, onder de laag marsepein later. 


4. Nu hebben we de marsepein nodig. Kneed deze totdat tot een bal op een vlakke ondergrond. Deze kun je een beetje bestrooien met suikerbakkerspoeder, dit zorgt er voor dat het niet aan je handen blijft plakken. Ook kun je nu de handschoentjes aandoen aangezien de kleurstof niet snel van je handen afgaat. Maak met je duim een klein holletje in de marsepein en doe hier maar 1 DRUPPEL van de gewenste kleurstof in. Dit is zeer sterk van kleur dus daar is dus niet veel voor nodig. Kneed dit nu met de marsepein totdat de kleur egaal is.
Maak nu van de marsepein weer een gladde bal en rol deze met de deegroller plat tot een grote platte cirkel. Deze moet een doorsnede hebben van: 2 x de hoogte van zijde van de taart + de doorsnede van de bovenkant van de taart + nog wat extra. Wij hebben de marsepein nog een klein beetje uitgerold op een patroonmat zodat het marsepein een leuk patroontje krijgt.


5. Til nu heel voorzichtig de lap op en leg hem op de met slagroom bedekte taart. Let op ! Zorg dat aan alle kanten even veel en genoeg marsepein uitsteekt ! Strijk de bovenkant glad. Nu komt het lastige stuk: strijk heel voorzichtig de zijkanten glad zonder rimpels of vouwen te maken en zorg dat deze aan alle kanten goed aansluit. Als dit gelukt is kun je met een scherp mesje het overtollig marsepein aan de onderkant wegsnijden.


6. En nu is het aan jou ! Versier de taart zoals jij hem wenst ! Dit was mijn eindresultaat:



door: Romy Moerkerken

cake fans achter de tv

Er zijn honderden programma's op de televisie te vinden. En tientallen daarvan gaan over koken en bakken. Wij houden natuurlijk vooral van de zoetje cakejes, taartjes en macarons. Ik heb daarom voor jullie de drie leukste programma's voor jou op een rijtje gezet.

Het eerste programma dat ik wil uitlichten is Baking made easy. Zelf mini tiramisu cakejes of een blauwe bessenlimoen tompous maken. klinkt goed, toch?  Chef-kok, bakker en pâttisière Lorrain Pascal legt stap voor stap uit hoe jij zelf de lekkerste gerechtjes en taartjes kan maken. Haar stappen zijn voor iedereen makkelijk te volgen. En haar recepten zijn origineel en ze laten je het water in de mond lopen! Baking made easy wordt uitgezonden op RTL 4. En wat ook wel leuk is om te weten, is dat er ook een boek is van Baking made easy.



DC cupcakes. De zussen Katherine en Sophie hebben hun eigen cupcake store: Georgetown cupcake. terwijl ze de winkels runnen krijgen ze ook altijd nog opdrachten tussendoor. Een bad eend, hond en zelfs een trouwjurk die echt gedragen kan worden (allemaal van cupcakes natuurlijk)! Niks is te gek voor de zussen van DC cupcakes, die af en toe worden bijgesprongen door hun moeder. De resultaten zijn geweldig, en je kijkt je ogen uit als je ziet hoeveel soorten cupcakes er worden gemaakt. DC cupcakes is echt een heerlijk programma om naar te kijken. Je kunt het zien op TLC.




Een ander heerlijk programma om naar te kijken is Cake Boss. Je neemt een kijkje in de hectische keuken van Carlo's Backery, waar elke week weer hard gewerkt aan een aantal fascinerende taarten. Laatst had 'Buddy' de baas, samen met zijn team een taart in de vorm het Yankee stadion gemaakt! Het was geweldig om te zien. Wil jij ook Cake Boss gaan kijken? Het wordt net als DC cupcakes op TLC uitgezonden.

Dit waren ze alweer. Wil jij weten wanneer welk programma precies op televisie is? Kijk dan even op : http://www.tvgids.nl/
Veel kijk plezier! 

Door: Kirsten van der Holt

Choco-info

Bijna iedereen krijgt dagelijks wel chocolade binnen, dit kan op een koekje zitten, chocoladetaart, chocolade melk, brownies of koekjes met chocola, chocopasta of hagelslag, en ga zo maar door. Maar weten wij wel waar dit vandaan komt ? Of wat er allemaal in zit ? Dit hebben wij even tot op de bodem uitgezocht voor jullie !

Hoe wordt chocola gemaakt en wat zit er in ?
Het hoofdingrediënt van chocolade is cacao, cacao zit in de bonen van de vrucht van de cacaoboom. De bonen van de vrucht van deze boom worden gedroogd, geroosterd en vervolgens wordt de boon opengebroken zodat de kern over blijft. Deze worden dan weer samen in een molen fijn gemalen tot een dikke pasta genaamd cacaomassa. Als hier het vet van onttrokken wordt, is het vet cacaoboter, en datgene wat overblijft is dan cacaopoeder.



Om chocolade te maken wordt de cacaomasse met suiker, melk, melkpoeder en smaakstoffen vermengd (zoals bijv. vanille). Het toevoegen van bepaalde stoffen hangt er van af welke chocola men wil maken: door melkpoeder weg te laten krijg je pure chocola maar juist door geen cacaomassa toe te voegen krijg je witte chocola. Uiteindelijk laten ze de nog warme en dus vloeibare chocolade afkoelen en hard worden in gewenste vorm, bijv. tot een chocoladereep of bonbon. Soms worden er ook nog ander dingen aan de chocolade toegevoegd zoals nootjes, stukjes noot of marsepein.


De geschiedenis van chocolade
De Maya-indianen waren de eerste die met chocolade werkten. Zei maakten een bittere drank van cacao genaamd xocoalt. Dit werd veel gedronken voordat ze uitstierven. Hierna kwamen de Azteken, zij gingen ook chocolade melk maken op basis van cacaobonen waar zij dan wel andere dingen aan toevoegden dan wij nu doen, namelijk peper, paprika, maïsmeel en water. Het was een koninklijk drankje en werd aan het hof gedronken door belangrijke mensen. 





Xocoalt werd pas bekend in Europa toen een Spaanse kolonist het ontdekte en zowel een enorme hoeveelheid cacaobonen als de kennis om xocoalt te maken, mee nam naar Europa. Eerst werd het door de Spanjaarden geheim gehouden, maar honderd jaar later is heel Europa het gaan gebruiken. Daar werd het recept wel veranderd, er werd room, suiker en vanille aan toegevoegd om het zoeter te maken. Jaren later werd de vaste vorm, chocolade dus, ontdekt in Engeland waardoor de populariteit alleen maar is gegroeid.





Tegenwoordig is chocolade in allerlei smaken, vormen, kleuren en hoeveelheden verkrijgbaar. Gelukkig maar want ik en vele andere mensen kunnen er geen genoeg van krijgen ! 
Er zijn vele redenen om dit te eten naast dat het ook nog eens heel lekker is. Het zorgt er namelijk voor een oppeppend effect en een verhoogde alertheid. Ook kun je je er beter door concentreren en bevat chocola verschillende anti-oxidanten. Dus ik zou maar snel een stukje gaan pakken !

door: Romy Moerkerken

zondag 21 april 2013

Irritaties

Koek is lekker. Koek is leuk. Koek is goed. Koek is verschillend. Koek is mooi. Koek is paradijs. Maar koek kent ook zijn irritaties. Het is zeldzaam, maar het komt voor. En op dat moment kan je alleen maar hopen, met je ogen dicht, dat het zo snel mogelijk voorbij is. Je hart gaat sneller kloppen, je begint spastische bewegingen te maken, je zweet meer dan 10 liter bij elkaar, en je ogen knipperen zo snel dat je oogleden er bijna afvallen. En niemand ontkomt eraan, niemand. Iedereen heeft dit weleens meegemaakt ( misschien meerdere malen) of gaat dit nog meemaken. Wees op je hoede, want HET moment kan zomaar aanvallen terwijl je er niet op bent voorbereid. Moge Zeus de oppergod en beschermgod van de koeken ons beschermen. Ik heb een aantal voorbeelden op een rijtje gezet, alleen voor 12+!!

# De snoepautomaat. Daar heb je ook vaak lekkere koeken. Je stopt je muntje in het daarvoor bestemd vakje en drukt op het knopje. En dan wacht je..en je wacht..en niks. WAAROM?!

# Je moeder heeft je vanochtend koek meegegeven naar school. Het is eindelijk pauze en je doet je tas open  om de koek te pakken waar je 2 lesuren op hebt gewacht. Maar dan, een klap in je gezicht.. De koek is helemaal verkruimeld. WAAROM?!

# Je loopt op straat met je lievelingskoekje in je hand. Je wilt net een hapje nemen maar dan botst een boomlange man tegen je op. " Pardon mademoiselle." En hij loopt door. Maar jouw koekje, jouw o zo heerlijke koekje ligt nu in de modder. POURQUOI?!

# Je bent met je vrienden en pakt je koekje uit je tas. Maar omdat neimand koekjes kan weerstaan willen ze natuurlijk allemaal een stukje. En daar sta jij, proberend een koekje ( niet groter dan je vuist) in 10 gelijke stukjes te verdelen. En als je dat eindelijk hebt gedaan, graaien je vrienden de stukjes uit je hand. En daar sta jij weer, kijken naar je lege hand. WAAROM?!

#Je zit aan tafel samen met een vriendin. zij heeft een fles cola en jij je koekje. Allebei liggen ze op tafel. En dan wil je vriendin de afstandbediening pakken en stoot ze per ongeluk de colafles om. Dan gebeurt er heel veel tegelijk in je hersens: Eerst zie je dat je koekje in de gevarenzone ligt, je bedenkt allerlei scenario's van hoe je je koekje zou kunnen redden, dan roep je de beroemde kreet uit in slow motion: " Neeeeh!" ,je vergeet al je goede ideeën en  springt als een wilde op je koekje. En daar lig je, een beetje te liggen, met je koekje in je hand. Jij zit onder de cola en je koekje ook. WAAROM?!

Dit wordt te emotioneel, ik zal maar stoppen. En kijk aub uit, want het komt en je zult het niet verwachten. HET moment komt snel en verdwijnt snel. HET moment is net een klein kind: het lijkt onschuldig maar is het absoluut niet. Kijk uit!


Soesjes

Gister had ik het al aangegeven. Ik heb bananensoesjes gemaakt, maar ook aardbeien soesjes! Terwijl ik bij de fruitmand stond zag ik namelijk ook aardbeien liggen. En ik dacht waarom alleen bananensoesjes als ik de soesjes ook kan opvullen met aardbei. Natuurlijk kan je de soesjes ook opvullen met slagroom, chocolade vulling, mokka vulling, soorten fruit of wat je zelf maar lekker vindt. Ik had het idee van Smulweb om de soesjes te maken. Ik heb me alleen niet helemaal aan het recept gehouden. Mijn verhoudingen zijn iets anders dan dat ze op Smulweb te vinden zijn. Maar de soesjes die ik had gemaakt smaakten heerlijk! Echt een aanrader dus als je iets lekkers wilt maken.

Voor mijn aardbeien en bananen soezen heb ik gebruikt:
- 150 ml water
- 75 g roomboter
- 75 g bloem
- 3 eieren
- zout
- een bakje aardbeien
- een banaan
- Slagroom (eventueel)
kookgerei
- een houten lepel
- een pan
- een garde
- een bakplaat met bakpapier
- een eetlepel



Voorbereiding: Over voorverwarmen op 200°C

Doe de 150 ml water en de 75 gram boter in de pan en een snufje zout, zet de pan op het vuur.

Als de boter en water eenmaal aan de kook zijn kun je het bloem erbij gooien. Zorg dat je alle bloem in één keer in de pan gooit. Roer alles goed door elkaar, doe dit met een houten lepel. Kijk uit dat het beslag niet aanbrandt. Als het goed is wordt je beslag een bal die niet meer erg plakt aan de pan. Als dat het geval is kun je het vuur uitzetten.

Gooi dan één voor één de eieren in het beslag en roer deze met de garde. Gooi pas het volgende ei in het beslag als het ei wat je ervoor erin hebt gegooid helemaal in het beslag is opgelost.
Als je eieren helemaal opgelost zijn en je een glanzend beslag hebt, dan is het beslag klaar.

Verdeel het beslag in rondjes over de bakplaat. Ik heb dit met een eetlepel gedaan. Wat handiger is, is om het met een spuitzak te doen. Maar dan moet je die natuurlijk wel net in huis hebben. Als al je beslag verdeelt is kunnen de soesjes in de oven.

Na 20 minuten de soesjes in de oven op 200°C te hebben laten staan zijn ze gaar. Laat ze nog even in de over staan en zorg dat ze goed zijn afgekoeld voordat je ze eruit haalt. Anders kunnen ze inzakken. 

Als de soesjes helemaal afgekoeld zijn kun je ze opensnijden en opvullen met wat je wilt. Ik heb het met plakjes aardbeien en banaan gedaan. Je kan er ook nog slagroom tussen doen. Ik heb dit niet gedaan omdat ik de soesjes zo al lekker genoeg vond.



Eetsmakelijk!

door: Kirsten van der Holt

zaterdag 20 april 2013

smulweb

Kijk eens om je heen. Tegenwoordig zitten mensen alleen nog naar op hun smartphone en laptop. facebooken, gamen, films kijken. Maar ik heb iets veel leukers! bezoek eens Smulweb.nl
Een site waar de echte kook en bak liefhebber zich kan uitleven. Alle recepten die je nodig hebt zijn hier te vinden. Misschien denk je dat er vooral hoofdgerechten op staan, maar Smulweb staat ook vol met allemaal lekkere taartjes, koekjes en desserts.En er is zelfs een mobiele app van! Een leuk recept vond ik de bananensoesjes. Morgen staat deze uitgewerkt voor jullie op de site ;)


Door: Kirsten van der Holt


donderdag 18 april 2013

" Gezonde koekjes"

Gezonde koekjes

Koekjes zijn lekker maar vaak ook ongezond. Maar omdat een mens gewoon niet zonder koekjes kan 
( aliens, trollen en andere wezens eigenlijk ook niet), heb ik een aantal "gezonde"  koekjes op een rijtje gezet.  
Ze zijn natuurlijk niet helemaal gezond maar als je ze vergelijkt met andere koekjes word je hier minder snel dik van. Het ligt er natuurlijk ook wel aan in wat voor mate je koekjes eet. Anders helpt het helemaal niks. 
Als je echt wilt afvallen en koekjes wilt blijven eten verwijs ik je naar deze site: http://www.vetvrij.com/koekjes-dieet.html. Koekjes dieet, het klinkt in ieder geval erg aantrekkelijk. 

Vezelkoekjes van Cereal 


Zelf maken: Mueslikoekjes

Mueslikoekjes met kokos


Eierkoek (bevat weinig vet):



Rijstwafels: 



Volkoren koekjes: 

Rozijnenkoek:


Dit waren er een aantal. Ik vind ze er in ieder geval lekker uit zien. We moeten wel rekening houden met het feit dat je een " gezond" koekje niet kan vergelijken met bijvoorbeeld een appel. Zo, eet dus groenten en fruit en beweeg veel. Op die manier kun je je hele leven lang nog koekjes eten :) 




woensdag 17 april 2013

Worteltaart

Worteltaart... Klinkt nogal smerig he?! Een taart met groenten, blegh... In tegendeel! Worteltaart is een zoete cake waar je echt nauwelijks wortel in proeft. Makkelijk om te maken & met alles te combineren. De ideale cake :D

benodigdheden cake:
- 4 eieren
- 300 gr bloem
- 400 gr in stukjes gesneden wortel
- 2 theelepels kaneelpoeder
- zakje bakpoeder
- 250 gr suiker
- 1/2 theelepel zout
- een ronde bakvorm

benodigdheden glazuur:
- 250 gr suiker
- 180 gr boter
- 180 gr roomkaas
- 3 druppels vanillle

bereiding:
- verwarm de oven op 180 graden
- mix de eieren met de suiker tot een mooi geheel en roer er een scheutje olie doorheen
- voeg hier de zout, kaneel en bakpoeder aan toe
- voeg ook de in stukjes gesneden wortel toe en mix nog even
- doe alles in de ronde bakvorm
- zet het geheel een uur in de oven
- begin ondertussen aan het glazuur
- meng de suiker en boter goed met elkaar
- mix vervolgens de roomkaas en vanille erdoorheen tot een glad mengsel
- laat de cake even afkoelen
- smeer de glazuur eroverheen

Nu heb je je eigen overheerlijke worteltaart! Eetse!



Door: Moana Mellaard

dinsdag 16 april 2013

Dudok

Geen tijd om zelf iets te bakken? Maar wil je toch iets lekkers op tafel zetten? Ga dan langs bij Dudok café Brasserie. Dudok staat bekend om zijn heerlijke appeltaart, maar ze hebben nog veel meer lekkernijen. Zoals muffins, scones koffiebroodjes en nog veel meer lekkernijen waarbij je je vingers bij op eet.

Een van mijn favorieten is de Wortel-notentaart. Voor € 2,30 heb je al een lekker en dik stuk. Ik heb vandaag ook een stukje wortel-noten taart gehaald, en heb die heerlijk opgepeuzeld.




Dudok kan je vinden in de steden: Arnhem, Den Haag, Rotterdam en Tilburg. Bij de Dudok kan je gezellig zitten terwijl je geniet van je heerlijke stuk taart. En ook als je op reis bent, kan je even snel langs de Dudok op Rotterdam centraal langsgaan. En zit er nu geen Dudok bij jou in de buurt, de appeltaart is ook in verscheiden restaurants te vinden.

Voor vestigingen en openingstijden kun je terecht op de Dudok site: http://www.dudok.nl/index


maandag 15 april 2013

Overheerlijk Scones met 'clotted cream'

Scones is een vrij traditioneel Engels gerecht, dat bestaat uit een gezoet, rond, klein broodje waarop je 'clotted cream' smeert (een mix van slagroom en mascarpone). Deze hapjes zijn heerlijk bij een lekker kopje thee en uitermate geschikt voor een high tea ! Naast clotted cream, is jam ook heel lekker om de scones in te dopen, dit geeft er een lekker zoet en fris smaakje aan de scones ! Dus hier het recept voor zowel Scones als clotted cream.

Benodigdheden (voor ... scones):

  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 2,5 tl bakpoeder
  • 0,5 tl zout
  • 50 g boter
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 el suiker
  • 3/4 dl melk
  • 1 ei
  • een zeef
  • twee kommen

voor de clotted cream:
  • 125 g mascarpone
  • 1 pakje slagroom
  • een beetje suiker
1. Verwarm je oven voor op 225 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
Doe de bakmeel, de bakpoeder en de zout in de zeef, en zeef deze boven een kom zodat er geen klontjes meer in zitten. Voeg de vanillesuiker, de gewone suiker en de boter toe. Snij de boter met twee messen in de kom in kleine stukjes.


2. Doe het ei en de melk samen in 1 kom, klop deze tot het 1 geheel is en schenk het dan bij het bloemmengsel. LET OP: bewaar 1 eetlepel van het eier-melkmengsel, dit moet je later over de ongebakken scones smeren zodat ze een mooie glans krijgen. Kneed alles tot een samenhangend deeg. Dit deeg kan heel kleverig zijn, in dat geval kun je het beter na het kneden een uurtje in de koelkast zetten zodat het iets opstijft. 
Kneed het deeg daarna tot een bal op een grote snijplank (of iets anders, wat jij prettig vindt) en rol het een beetje uit tot een lap van ongeveer 2,5 cm dik.


3. Als het deeg niet te plakkerig is kun je er rondjes uit steken, anders kun je er kleine stukjes vanaf snijden en op de bakplaat met bakpapier tot een rondje vormen. Deze moeten ongeveer een diameter van 3 cm hebben. Plaats de rondjes zo dat er genoeg ruimte tussen zit want ze zullen nog een stuk rijzen. Nu komt het kleine beetje bewaarde eier-melkmengsel van pas: smeer op ieder rondje een klein beetje, hierdoor zullen ze een hele mooie glans krijgen.



4. Plaats nu de scones in het midden van de oven en bak ze in 10 min. goud bruin. En geloof me, zodra ze uit de oven komen vullen ze je hele keuken met een overheerlijke baklucht ! Haal ze er wel voorzichtig uit anders kunnen ze inzakken.


5. Nu nog de clotted cream, dit is gelukkig snel gebeurt want je wilt je scones natuurlijk snel proeven !
Klop de mascarpone los met wat suiker naar smaak, voeg de slagroom toe en klop dit mengsel stijf en tadaaa ! Eet smakelijk !


zondag 14 april 2013

Choco cornflakes

Hou je van cornflakes en chocola? Dan is deze lekkernij de ideale oplossing. Cornflakes gecombineerd met chocola. Het is erg gemakkelijk te maken en je hebt niet veel ingrediënten nodig. Je kan allerlei soorten chocolade gebruiken, ik heb witte- en melkchocolade gebruikt.  

De benodigdheden:

  • Een pak (mais) cornflakes 
  • Een pot witte/melk chocolade (hiervoor kun je ook reepjes chocolade gebruiken) 
  • Cakevormpjes
  • Twee borden
  • Een kleine pan
  • Een paar lepels
  • Een dienblad

1. Doe wat water in de kleine pan en zet de pan op het vuur.
2. Neem chocolade naar keuze en doe een paar lepels chocolade op een bord.
3. Zet het bord op de kleine pan. Laat het wat smelten.
4. Gooi cornflakes op het bord, het mag niet helemaal vol zijn.
5. Roer ongeveer 10 minuten lang het bord met de cornflakes en chocolade.
6. Doe de cornflakes met chocolade in de cakevormpjes.  ( hoeveelheid naar keuze)
7. Zet het dienblad met de vormpjes ongeveer een half uur in de koelkast.

Terwijl de koekjes in de koelkast zijn kun je even uitvechten wie de borden mag schoonlikken. 



Zo, nu kun je lekker genieten van je koekje. Een combinatie van cornflakes en  heerlijke chocolade. 

                                               

Lente cupcakes

Ondanks dat het weer het niet laat blijken, is het toch echt lente. Dus ik dacht wat is dan toepasselijker dan lente cupcakes ? Eigenlijk zijn cupcakes hetzelfde als gewone cakejes maar dan met glazuur, topping, marsepijn of fondant op de bovenkant die met vrolijke kleurtjes, versieringen, glitters, eetbare pareltjes enz. versierd zijn. Erg vrolijk in ieder geval.

benodigdheden (voor 6 cupcakes)
  • 63 gr roomboter (in kleine stukjes gesneden en op kamertemperatuur)
  • 63 gr kristalsuiker
  • 63 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 el melk (op kamertemperatuur)
  • 1 ei (op kamertemperatuur)
  • bakblik (het liefst speciaal voor cakejes)
  • papieren cupcake bakvormpjes
  • mixer
  • marsepein/fondant
  • deegroller
  • topping
  • spuitzak
  • verschillende versier producten (bijv. eetbare, glitters, parels, bloemetjes)

1. Verwarm de oven voor op 170 graden en plaats het rooster in het midden zodat hier straks het cupcake bakblik in geplaatst kan worden.
Doe in de kuiltjes van het bakblik 6 papieren cupcake bakvormpjes. Waarschijnlijk zitten er meer dan 6 kuiltjes in je bakblik maar dit maakt niet uit, zorg er voor dat de 6 vormpjes in het midden zitten zodat deze gelijkmatig gebakken worden in de oven. Dit bakblik is makkelijker omdat je zo de vormpjes makkelijker kan vullen en de cupcakes een mooiere vorm krijgen dan waneer je ze los op een gewoon bakblik zet.

2. Doe de boter in de kom van de mixer en voeg beetje bij beetje de suiker er bij terwijl de mixer op middel  hoge snelheid mixed. Als dit een geheel is voeg je het ei erbij. Als ook deze ingredienten goed gemengd zijn voeg je beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe. Voeg als laatste de melk toe en mix nog 1 min. goed door. Nu kun je het mengsel met behulp van een lepel in de 6 vormpjes scheppen. Schep deze voor 2/3 vol zodat deze nog mooi kunnen rijzen.


3. Zet de cupcakes in het midden van de oven op het rooster en bak ze 20-25 min. op 170 graden. Open de oven tussentijds niet omdat deze anders in kunnen zakken. Let op: iedere oven is anders dus bij de een zal de baktijd langer/korter zijn, dan bij de ander. Zodra ze goed zijn en een mooie goudbruine kleur hebben kun je ze eruit halen en ze goed laten afkoelen. Haal de cakejes na 1 min.
uit het bakblik en laat ze nog verder afkoelen. Nu zijn ze klaar om te decoreren !


4. Om de cupcakes te decoreren heb je natuurlijk verschillend decoratie materiaal nodig. Dit is te koop bij verschillende bakwinkel, bak webshops en sinds kort ook sommige producten gewoon bij bijv. de Albert Heijn. Zoals eerder weergegeven zijn marsepein of fondant heel prettig om me te decoreren. Je kunt het beide in verschillende vormen kneden en met eetbare kleurstoffen (ook te koop in bakwinkels) kleuren, maar het verschil is dat fondant hard wordt en iets anders smaakt dan marsepein. Je kunt het beide in de basis kleur kopen (een soort wit) zodat je hem zelf kan kleuren maar ook al voor gekleurd. Je kan het gebruiken om kleine dingetjes zoals bloemetjes de te maken maar ook om de cupcake er geheel mee te bedekken. Bloemetjes en vlinders geven een leuke lente sfeer aan je cupcakes.


Ook topping is erg leuk en lekker en kun je in allerlei kleuren verkrijgen en zelf kleuren. Topping kun je met een spatel op de cupcake smeren of met een spuitzak met een leuke mond op de cucake spuiten. Dit heb ik gedaan. ik ben van buiten af begonnen en heb de topping in spiraal naar binnen gewerkt met een stervormige mond.



Ook heb ik 1 cupcake roze gemaakt d.m.v. icing (ook dit is weer te koop in bakwinkels). Dit is wit poeder waar je een klein beetje water aan toevoegt zodat dit een plakkerige vloeistof wordt die je dan weer d.m.v. eetbare kleurstof in verschillende kleuren kunt krijgen. Met een lepel kun je dit goed op de cupcake smeren totdat deze helemaal bedekt is. Na verloop van tijd wordt het glazuur hard dus als je er nog andere decoratie op wilt moet je dit gelijk doen, anders blijft het niet zitten. Ik heb hierop eetbare bloemetjes geplakt, ook deze zorgen voor een vrolijke lente sfeer.


Natuurlijk kan ik wel precies zeggen hoe jij de cupcakes moet maken maar dan worden het niet jouw eigen cupcakes dus laat je fantasie te vrije loop en versier ze zoals jij wilt met bloemetjes, vrolijke kleurtjes, glitters enz. !


door: Romy Moerkerken

Chocoladetaart

Chocola, wie lust het niet?! Het is er in allerlei verschillende smaken wit, melk of puur. Met vaak hierbij ook nog smaken zoals aardbei erin verwerkt. En dan is er taart, wie houdt er niet van taart?! Allerlei verschillende soorten en maten. Van 6 tot 1 laag, van slagroom- tot kwarktaart (zie vorige post). En stel nou dat je deze twee heerlijke dingen kunt combineren in één! Nou, dat kan! Ik ga jullie vandaag het recept geven voor een verrukkelijke chocoladetaart.

benodigdheden:
- 200 gr pure chocolade
- 200 gr suiker
- 200 gr boter
- 5 eieren
- 100 gr bloem
- ronde bakvorm

bereiding:
- verwarm de oven op 180 graden celsius
- smelt de chocolade in de magnetron
- meng de suiker met de boter & klop het
- klop vervolgens de eieren er doorheen
- klop hierna ook de bloem erdoorheen
- klop als laatste de zojuist gesmolten chocolade erdoorheen
- zorg voor een mooi egaal geheel
- doe dit in de ronde bakvorm
- bak de taart 40 minuten in de oven

Nu heb je je zelf gemaakte heerlijke chocoladetaart. Je kan de taart nog versieren met allerlei verschillende decoraties, fruit en/of slagroom. Eetsmakelijk!



Door: Moana Mellaard