maandag 15 april 2013

Overheerlijk Scones met 'clotted cream'

Scones is een vrij traditioneel Engels gerecht, dat bestaat uit een gezoet, rond, klein broodje waarop je 'clotted cream' smeert (een mix van slagroom en mascarpone). Deze hapjes zijn heerlijk bij een lekker kopje thee en uitermate geschikt voor een high tea ! Naast clotted cream, is jam ook heel lekker om de scones in te dopen, dit geeft er een lekker zoet en fris smaakje aan de scones ! Dus hier het recept voor zowel Scones als clotted cream.

Benodigdheden (voor ... scones):

  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 2,5 tl bakpoeder
  • 0,5 tl zout
  • 50 g boter
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 el suiker
  • 3/4 dl melk
  • 1 ei
  • een zeef
  • twee kommen

voor de clotted cream:
  • 125 g mascarpone
  • 1 pakje slagroom
  • een beetje suiker
1. Verwarm je oven voor op 225 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
Doe de bakmeel, de bakpoeder en de zout in de zeef, en zeef deze boven een kom zodat er geen klontjes meer in zitten. Voeg de vanillesuiker, de gewone suiker en de boter toe. Snij de boter met twee messen in de kom in kleine stukjes.


2. Doe het ei en de melk samen in 1 kom, klop deze tot het 1 geheel is en schenk het dan bij het bloemmengsel. LET OP: bewaar 1 eetlepel van het eier-melkmengsel, dit moet je later over de ongebakken scones smeren zodat ze een mooie glans krijgen. Kneed alles tot een samenhangend deeg. Dit deeg kan heel kleverig zijn, in dat geval kun je het beter na het kneden een uurtje in de koelkast zetten zodat het iets opstijft. 
Kneed het deeg daarna tot een bal op een grote snijplank (of iets anders, wat jij prettig vindt) en rol het een beetje uit tot een lap van ongeveer 2,5 cm dik.


3. Als het deeg niet te plakkerig is kun je er rondjes uit steken, anders kun je er kleine stukjes vanaf snijden en op de bakplaat met bakpapier tot een rondje vormen. Deze moeten ongeveer een diameter van 3 cm hebben. Plaats de rondjes zo dat er genoeg ruimte tussen zit want ze zullen nog een stuk rijzen. Nu komt het kleine beetje bewaarde eier-melkmengsel van pas: smeer op ieder rondje een klein beetje, hierdoor zullen ze een hele mooie glans krijgen.



4. Plaats nu de scones in het midden van de oven en bak ze in 10 min. goud bruin. En geloof me, zodra ze uit de oven komen vullen ze je hele keuken met een overheerlijke baklucht ! Haal ze er wel voorzichtig uit anders kunnen ze inzakken.


5. Nu nog de clotted cream, dit is gelukkig snel gebeurt want je wilt je scones natuurlijk snel proeven !
Klop de mascarpone los met wat suiker naar smaak, voeg de slagroom toe en klop dit mengsel stijf en tadaaa ! Eet smakelijk !


Geen opmerkingen:

Een reactie posten