zondag 14 april 2013

Lente cupcakes

Ondanks dat het weer het niet laat blijken, is het toch echt lente. Dus ik dacht wat is dan toepasselijker dan lente cupcakes ? Eigenlijk zijn cupcakes hetzelfde als gewone cakejes maar dan met glazuur, topping, marsepijn of fondant op de bovenkant die met vrolijke kleurtjes, versieringen, glitters, eetbare pareltjes enz. versierd zijn. Erg vrolijk in ieder geval.

benodigdheden (voor 6 cupcakes)
  • 63 gr roomboter (in kleine stukjes gesneden en op kamertemperatuur)
  • 63 gr kristalsuiker
  • 63 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 el melk (op kamertemperatuur)
  • 1 ei (op kamertemperatuur)
  • bakblik (het liefst speciaal voor cakejes)
  • papieren cupcake bakvormpjes
  • mixer
  • marsepein/fondant
  • deegroller
  • topping
  • spuitzak
  • verschillende versier producten (bijv. eetbare, glitters, parels, bloemetjes)

1. Verwarm de oven voor op 170 graden en plaats het rooster in het midden zodat hier straks het cupcake bakblik in geplaatst kan worden.
Doe in de kuiltjes van het bakblik 6 papieren cupcake bakvormpjes. Waarschijnlijk zitten er meer dan 6 kuiltjes in je bakblik maar dit maakt niet uit, zorg er voor dat de 6 vormpjes in het midden zitten zodat deze gelijkmatig gebakken worden in de oven. Dit bakblik is makkelijker omdat je zo de vormpjes makkelijker kan vullen en de cupcakes een mooiere vorm krijgen dan waneer je ze los op een gewoon bakblik zet.

2. Doe de boter in de kom van de mixer en voeg beetje bij beetje de suiker er bij terwijl de mixer op middel  hoge snelheid mixed. Als dit een geheel is voeg je het ei erbij. Als ook deze ingredienten goed gemengd zijn voeg je beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe. Voeg als laatste de melk toe en mix nog 1 min. goed door. Nu kun je het mengsel met behulp van een lepel in de 6 vormpjes scheppen. Schep deze voor 2/3 vol zodat deze nog mooi kunnen rijzen.


3. Zet de cupcakes in het midden van de oven op het rooster en bak ze 20-25 min. op 170 graden. Open de oven tussentijds niet omdat deze anders in kunnen zakken. Let op: iedere oven is anders dus bij de een zal de baktijd langer/korter zijn, dan bij de ander. Zodra ze goed zijn en een mooie goudbruine kleur hebben kun je ze eruit halen en ze goed laten afkoelen. Haal de cakejes na 1 min.
uit het bakblik en laat ze nog verder afkoelen. Nu zijn ze klaar om te decoreren !


4. Om de cupcakes te decoreren heb je natuurlijk verschillend decoratie materiaal nodig. Dit is te koop bij verschillende bakwinkel, bak webshops en sinds kort ook sommige producten gewoon bij bijv. de Albert Heijn. Zoals eerder weergegeven zijn marsepein of fondant heel prettig om me te decoreren. Je kunt het beide in verschillende vormen kneden en met eetbare kleurstoffen (ook te koop in bakwinkels) kleuren, maar het verschil is dat fondant hard wordt en iets anders smaakt dan marsepein. Je kunt het beide in de basis kleur kopen (een soort wit) zodat je hem zelf kan kleuren maar ook al voor gekleurd. Je kan het gebruiken om kleine dingetjes zoals bloemetjes de te maken maar ook om de cupcake er geheel mee te bedekken. Bloemetjes en vlinders geven een leuke lente sfeer aan je cupcakes.


Ook topping is erg leuk en lekker en kun je in allerlei kleuren verkrijgen en zelf kleuren. Topping kun je met een spatel op de cupcake smeren of met een spuitzak met een leuke mond op de cucake spuiten. Dit heb ik gedaan. ik ben van buiten af begonnen en heb de topping in spiraal naar binnen gewerkt met een stervormige mond.



Ook heb ik 1 cupcake roze gemaakt d.m.v. icing (ook dit is weer te koop in bakwinkels). Dit is wit poeder waar je een klein beetje water aan toevoegt zodat dit een plakkerige vloeistof wordt die je dan weer d.m.v. eetbare kleurstof in verschillende kleuren kunt krijgen. Met een lepel kun je dit goed op de cupcake smeren totdat deze helemaal bedekt is. Na verloop van tijd wordt het glazuur hard dus als je er nog andere decoratie op wilt moet je dit gelijk doen, anders blijft het niet zitten. Ik heb hierop eetbare bloemetjes geplakt, ook deze zorgen voor een vrolijke lente sfeer.


Natuurlijk kan ik wel precies zeggen hoe jij de cupcakes moet maken maar dan worden het niet jouw eigen cupcakes dus laat je fantasie te vrije loop en versier ze zoals jij wilt met bloemetjes, vrolijke kleurtjes, glitters enz. !


door: Romy Moerkerken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten