dinsdag 23 april 2013

Marsepein taart

Laatst hebben wij lekkere lente cupcakes gebakken met marsepein. Dit is heel fijn om mee te werken en geeft een mooi resultaat en dus hebben wij een mooie marsepein taart gemaakt. Wij zullen stap voor stap laten zien hoe dit moet maar uiteindelijk is dit wel jouw keuze hoe je de taart er uit wilt laten zien. Je kunt dus helemaal zelf kiezen of je taart bijv. vierkant of rond moet zijn of met roze of groene marsepein bekleed moet worden. Dus doe wat je zelf leuk vind !

benodigdheden (algemeen):
  • Een mixer
  • Een bakblik (afhankelijk van de grote van je taart, zie hieronder)
  • Boter of bakblikspray (voor het invetten van het bakblik)
  • 1 pak mix voor biscuitdeeg (te koop bij een bakwinkel, soms ook bij supermarkten)
  • 3/5 eieren (afhankelijk van de grote van je taart, zie hieronder)
  • 1 potje Jam
  • Een 250 ml slagroom
  • Een zakje klopfix (dit is een klein zakje, gewoon te koop in de supermarkt bij de bakartikelen)
  • Een taartensnijder of broodmes
  • Spatel of lepel
  • Marsepein
  • Eetbare kleurstoffen
  • Deegroller
benodigdheden (voor een bakblik van 20 cm doorsnede):
  • 210 gr. van het biscuitdeeg mix
  • 3 (medium !) eieren
  • 21 ml water
  • 30-35 min. baktijd
  • 350 gr. marsepein
benodigdheden (25 ∅):
  • 330 gr. van het biscuitdeeg mix
  • 5 (medium !) eieren
  • 33 ml water
  • 35-40 min. baktijd
  • 400 gr. marsepein
optioneel:
  • Suikerbakkerspoeder
  • Siliconen handschoentjes (om weg te gooien, zijn te koop bij Hema)
  • Een patroonmat

1. Doe de mix, de eieren en het water in de mixer en klop het beslag op de hoogste snelheid 7-8 min. op en mix het daarna nog 2-3 min. op lage snelheid na. Vet het bakblik in en vul het met het beslag. Deze kan nu de oven in. Hij moet gebakken worden op 175˚C (voor een heteluchtoven geldt 160˚C), hoelang is afhankelijk van de grote van je taart (zie hierboven). Open Tijdens het bakken de oven NIET ! Hierdoor zal de taart inzakken en we willen natuurlijk geen platte taart !


2. Zodra de taart klaar is haal je hem uit de oven en haal je hem gelijk uit het bakblik en zet hem (op zijn kop !) op een platte ondergrond. Zo heeft de taart de onderkant als bovenkant, dit is makkelijker omdat deze helemaal recht is. 
Nu hebben we de taartensnijder nodig, hiermee kun je de taart makkelijk in verschillende lagen snijden. Heb je deze niet, kun je ook gewoon een broodmes gebruiken. Let hierbij wel heel goed op, of je recht en niet in je vingers snijdt ! Klop ondertussen de slagroom en het zakje klopfix stijf. 


3. Leg de plakken taart naast elkaar en smeer met een spatel of lepen tussen iedere laag een dun laagje jam, behalve natuurlijk op de bovenkant. Smeer daarop een laagje slagroom en plaats alle lagen weer op elkaar. Nu de taart als het ware 'weer in elkaar zit', besmeer de gehele buitenkant met slagroom. Doe dit heel nauwkeurig want anders zullen er hobbels te zien zijn, onder de laag marsepein later. 


4. Nu hebben we de marsepein nodig. Kneed deze totdat tot een bal op een vlakke ondergrond. Deze kun je een beetje bestrooien met suikerbakkerspoeder, dit zorgt er voor dat het niet aan je handen blijft plakken. Ook kun je nu de handschoentjes aandoen aangezien de kleurstof niet snel van je handen afgaat. Maak met je duim een klein holletje in de marsepein en doe hier maar 1 DRUPPEL van de gewenste kleurstof in. Dit is zeer sterk van kleur dus daar is dus niet veel voor nodig. Kneed dit nu met de marsepein totdat de kleur egaal is.
Maak nu van de marsepein weer een gladde bal en rol deze met de deegroller plat tot een grote platte cirkel. Deze moet een doorsnede hebben van: 2 x de hoogte van zijde van de taart + de doorsnede van de bovenkant van de taart + nog wat extra. Wij hebben de marsepein nog een klein beetje uitgerold op een patroonmat zodat het marsepein een leuk patroontje krijgt.


5. Til nu heel voorzichtig de lap op en leg hem op de met slagroom bedekte taart. Let op ! Zorg dat aan alle kanten even veel en genoeg marsepein uitsteekt ! Strijk de bovenkant glad. Nu komt het lastige stuk: strijk heel voorzichtig de zijkanten glad zonder rimpels of vouwen te maken en zorg dat deze aan alle kanten goed aansluit. Als dit gelukt is kun je met een scherp mesje het overtollig marsepein aan de onderkant wegsnijden.


6. En nu is het aan jou ! Versier de taart zoals jij hem wenst ! Dit was mijn eindresultaat:



door: Romy Moerkerken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten